Ку-треска откриха в Церово,  при пет от десет  кози резултатът е положителен, заболял е и един човек

Filed under: Благоевград |

 

%d0%ba%d1%831

От РЗИ увериха, че са взети всички превантивни мерки

Откриха ку-треска в благоевградското село Церово.Това стана ясно от   взетите общо 10 проби на животни, при пет кози резултатът е положителен.  Заболял и един човек.

Спешните изследвания бяха извършени, след като в рамките на три седмици със симптоми на пневмония заболяха 20 души от Церово.

Изследванията обаче ще бъдат повторени за потвърждение и ще продължат,  заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Благоевград. Тя увери, че са взети всички превантивни мерки.

В село Церово има около 1000 кози.От хората, които са развили белодробни възпаления също са взети проби и се очакват резултатите.

Кметът  на Церово Лефтер Едипов е силно  притеснен от случващото се и търси решение на ситуацията.

„Два пъти разговарях с представители на Здравната инспекция в Пиринско, лично и с д-р Мончева, която веднага насочи вниманието ми към животните, първоначално опасенията бяха дали хората, които са приети в болница, не са консумирали прясно или сурово мляко. Категорично отговорих, че не са, защото това са млади хора, които нямат особени навици да консумират млечни продукти, а и в момента животните имат малки и не се доят”,коментира Лефтер Едипов.

Острата Ку-треска може да протече безсимптомно или с разнообразни клинични прояви. Най-често клинично проявените случаи протичат с остро и силно главоболие, което преминава за 1-2 седмици. Температурата може да се задържа постоянно висока или да има интермитентен характер – с периоди на нормализиране. Друга изява на инфекцията може да бъде първичната атипична пневмония.

Spread the love