Сестрата на героя от село Ключ – Ваня: Горди сме със Спас! Дай Боже да ни радва винаги с такива хубави мачове и с голове

Filed under: Петрич,Спорт |

 

Когато Спас се връща в селото, винаги е помагал в мероприятията, отзивчив е, плащал е таксите на местния селски клуб, хвали го кметът на Ключ Христо Марков

60-14-01-image_6138739_128_0

Ваня не изпуска на мач на брат си

България има своя герой! Това е нападателят Спас Делев, който заби два гола във вратата на холандците. Националният отбор по футбол записа историческата победа с 2:0 в световните квалификации. Така момчетата на Петър Хубчев вече мечтаят за нещо голямо. За талантливия Спас това бяха първите му голове с националната фланелка в 14 изиграни срещи. За 90 минути той не спря да тормози защитата на „лалетата“, която изглеждаше направо слисана от бързоногия играч. Еуфория обзе родното село на нападателя Ключ. 27-годишният талант е израснал в Петричкия регион. Селището се намира в живописна местност в северното подножие на планината Беласица. И до днес там живеят родителите и сестра му. Баща му Борис е бивш хандбалист, но Спас е категоричен, че футболът е неговата страст.
„Всички се радваме за брат ми. Цялото село Ключ се гордее с него. Еуфорията беше много голяма след двата гола във вратата на Холандия. Имаме много силна връзка с него, непрекъснато се чуваме. Подкрепяме го винаги и за добро, и за лошо“, каза пред „България Днес“ сестра му Ваня.

60-14-01-image_6138740_128_0

Спас с племенниците си Боби и Вальо

„Дай Боже да ни радва винаги с такива хубави мачове и с голове. Ние сме две деца в семейството, аз съм му кака. От дете Спас е упорит и нахъсан. От малък е със собствено мнение и каквото си наумеше, това трябваше да стане. Явно сега това му помага и на терена. Винаги е гонел топката, играеше с по-големите батковци. Нищо друго не го влечеше така, както футболът. Който има желание и е упорит, постига мечтите си. Надявам се той да върви още нагоре и да няма контузии“, пожела си кака му. Тя призна, че Делев учи на футбол нейните две деца. „Прекарва много време с любимите му племенници. Големият Борислав вече тренира футбол и иска да стане като вуйчо си. По-малкият Валентин също гони топката. Когато Спас си е у дома, винаги играят и им показва как да ритат“, разказа Ваня Делева.

Кметът на село Ключ Христо Марков също не скри емоциите си и поздрави големия герой. „Как няма да се гордеем с това момче, което защитава емблемата на България! Играе с огромно желание и стръв. Със собствени сили е постигнал всичко, няма никой зад гърба му да го бута. Някои треньори само искат да им се плаща, за да ги пускат да играят. Евала на Хубчев, че му подаде ръка“, отсече Марков.

60-14-01-image_6138738_128_0

Кметът на село Ключ Христо Марков
„Помня Спас от малко дете. Той се зарази по футбола покрай батковците си Владо Златинов, Костадин Марков, Герасим Заков, които са от нашия край. Семейството му е бедно, но много работливо. Баща му се занимава със земеделие. Когато Спас се връща в селото, винаги е помагал в мероприятията, отзивчив е. Плащал е таксите на местния селски клуб“, хвали го кметът.

Самият Спас Делев бе особено щастлив след първите си и особено важни голове с националната фланелка. „Благодаря на прекрасните фенове, които дойдоха, подкрепиха ни и ни дадоха сили, за да постигнем този успех. Представихме се много добре, бяхме едно цяло. Знаем, че само когато сме колектив, могат да се получат хубави неща. Радвам се, че победихме такъв добър отбор като Холандия. Имам и други силни мачове, но може би наистина това е най-големият ми мач досега“, доволен бе Делев. „Ще запомня тази среща най-вече заради победата, а не заради това, че аз вкарах два пъти. Усещането е прекрасно, но попаденията ми са заслуга на целия отбор. Сега трябва да сме здраво стъпили на земята. Забравяме успеха и работим здраво, за да победим Беларус. Само така ще напълним отново стадиона“, добави нападателят на полския „Погон“ (Шчечин). Цяла Европа също се прехласва по попаденията на Делев. Особено интересно заглавие се появи в македонската преса: „Нема Спас за Холандия, Делев ги овена лалинята“, което в буквален превод означава „Няма спасение за Холандия, Делев увехна лалетата“.

Spread the love