Герджиков: Нямам есемес от Борисов кого да уволнявам! Не знам защо Гарелов лъже

Filed under: България,Новини |

premier

Служебният премиер Огнян Герджиков разкрива цялата истина за направеното от кабинета му през последните три месеца и отговаря на най-важните въпроси в националния ефир на Би Ти Ви.

Това е втора подобна изява на Герджиков в рамките само на два дни. Премиерът сяда на горещия стол в студиото на Жени Марчева, за да разкрие всичко за назначенията, уволненията и решенията на служебното правителство.

Това е удар във въздуха на общинския съвет – те не могат да направят нищо. Искат да направят Копривщица една бетонна спалня, където да се развихрят интересите на бизнесмени. За нищо на света това няма да се позволи – нито от служебния премиер, нито от тези след мен. Така Герджиков коментира горещата тема от деня – скандала със застрояването в Копривщица.

Нямам никакъв племенник там, това е ново за мен, сега го чувам този човек. Това заяви Герджиков относно твърденията на блогъра Асен Генов, че бизнесменът на дъното на скандала, е негов роднина.

Двата нови кораба са абсолютно необходими за река Дунав, където ние имаме задължения, коментира Герджиков спорните обществени поръчки.

Абсолютно ще искам ревизия на моя кабинет, така както аз направих на предишния. Нищо не ме притеснява, категоричен е Герджиков.

Сцените на българо-турската граница бяха много неприятни, малко на ръба на закона. Взеха се мерки да не се превърне този протест в блокада и се осигури свободното преминаване на автобуси и хора, така че това не беше затруднено, а малко забавено, обясни служебният премиер.

Турция направи известни опити за намеса в нашата политика, посланикът Гьокче беше привикан и нещата се успокоиха, допълни министър-председателят.

Посланик Нейнски се връща в Анкара утре, обясни Герджиков.

Без Патриотите във властта означава управление на малцинството, ГЕРБ няма да има достатъчна опора. Играта е сложна – малко висш пилотаж и понеже Борисов натрупа достатъчно политически опит, може да го играе и по този начин. Няма да е добро да му извиват ръцете. Със сигурност знам, че няма да е лесно да се състави кабинет.

Аз съм уволнил единствено Гарелов, никой друг не съм уволнявал. Съжалявам за Гарелов, но неговия журналистически нагон се оказа доминиращ, коментира още Герджиков.

Не знам как има хора действително да мислят, че е възможно Бойко Борисов да ми каже какво да правя и аз да го направя. Това е невъзможно! Така Герджиков коментира дали е получил есемес от Борисов да уволни Гарелов.

Няма есемес до мен – толкоз, точка, не скри раздразнението си Герджиков. Ако съм съгласувал решението си с някого, това е президентът Румен Радев и той ме подкрепи. Не знам защо Гарелов лъже – той така е решил, допълни министър-председателят. За първи път чувам, че съм му казал браво за защитата на Тома Томов, това просто не го знам, ядоса се Герджиков.

Освобождаването на 20 областни управители е съвместен акт между екипа на президента Радев и моя екип, заяви Герджиков. Там, където е имало съмнения, са освободени. Възможно е да има грешки да, допълни премиерът.

Бях изключително вежлив, когато помолих по телефона главния секретар на МВР Георги Костов да си подаде оставката, защото политическото доверие от него е снето. Той реагира изключително позитивно, обясни Герджиков. Бих се радвал, ако този разговор бъде изваден, заяви премиерът.

Моето правителство е на България. Продължавам да се стремя да бъда неутрален, затова получавам упреци и от ляво, и от дясно – и от БСП, и от ГЕРБ, категоричен е Герджиков.

От политически сили опити за кадруване при мен не е имало. Имало е от отделни личности, но аз това съм го видял преди 15 години, когато се сетиха за мен хора от детската градина и от казармата, коментира през смях Герджиков.

Хората ще оценят дали съм бил мекушав премиер – както ме виждат, така съм.

В някои дружества се констатираха много сериозни корупционни практики – например аудио-видео Орфей, ГУСВ. Ние не трябва да позволяваме това да продължава.

Герджиков отказа да отговори на въпроса дали има доверие на служебния министър на икономиката Теодор Седларски.

За да се стигне до лобиране за чужди интереси – това не може да стане само през министър, нужен е целия Министерски съвет, така че до края на това дори не може да се стигне. Седларски е добър министър, но не е най-силен в моите очи, каза Герджиков.

Ако искаш поне половината български народ да те намрази неистово – стани политик. Така че съвсем нормално е всеки политик в йерархията да бъде оплюван. Така отговори премиерът след като изгледа анкета на тема какво е мнението на гражданите за него.

Със Симеон Втори се чуваме редовно, даже миналата седмица му гостувах във Врана. Той се вълнува от подготовката на своя 80-годишен юбилей, това беше нашата основна тема на разговор, сподели Герджиков.

Жена ми живее – тя харчи, пък аз се трудя. Най-вероятно издържам семейството с около 2000 лв на месец, така си мисля, отговори уклончиво на въпроса с колко лева на месец живее Герджиков.

Нямам намерение да оставам в политиката, ще се върна към преподаването в СУ, категоричен е премиерът. Обичам и да пиша своите си книги в областта на правото, допълни той.

Демокрацията ми отне много неща – затворените граници, опашките по магазините, политическото притискане – мен 4 години не ме искаха в университета по политически причини, каза още Герджиков. Репликата на Корнелия Нинова за демокрацията за мен беше много груба грешка, допълни той.

Премиерът си призна за кого е гласувал на изборите – Реформаторския блок. Там имаше хора от моето котило – НДСВ и ме е яд, че се разцепиха и не влязоха в парламента, каза Герджиков.

Единственото удоволствие, което имам е два часа тенис в неделя, сподели Огнян Герджиков. Интервюто на служебния премиер завърши с рецитиране на част от стихотворение, написано от самия него.

Spread the love