Бизнесът се обяви против ”почивния понеделник”

Filed under: Бизнес,България,Новини |

brankov

Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя, каза Димитър Бранков от БСК

Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Според бизнеса тази година ще почиваме с 3 дни повече, а губи икономиката.

Част от работодателите не одобряват новата система за почивки, съобщава Нова телевизия.

Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година – без да сливаме почивки – ще работим 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

Основната причина за недоволството не е заради забраната за сливане, а заради възможността да се почива в понеделниците, без да се отработва.

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден“, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

От работодателската организация са пресметнали, че работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248.

И искат промяна в правилата – почивка за празника, но само в деня на празника.

„Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики“, казва още Димитър Бранков.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника – 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота

Spread the love