Румен Радев: Няма драма с уседналостта!

Filed under: България |

България е парламентарна република, промените на законите се извършват в Народното събрание, коментира президентът

68-12-02-rumen-radev

България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в Народното събрание. Нека няма драма! Законовите промени се правят от парламента, а предложения за такива имало много. Така държавният глава Румен Радев коментира скандала с пуснатите тестове за обществено обсъждане за изменения в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше сънародниците ни в чужбина да гласуват на български избори.

В крайна сметка правосъдното министерство оттегли поправките в закона, а шефът на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев, който без разрешение пуснал на сайта промените, беше уволнен.

Талев пък от своя страна обясни, че законопроектът е бил съгласуван със зам.-министър на правосъдието, а негова авторка в голямата си част е правният секретар на президента Емилия Друмева.

Предложенията на служебното правителство за въвеждане на уседналост за парламентарни и президентски избори предизвикаха широк обществен отзвук и гневни коментари както от страна на ГЕРБ, така и на БСП. Президентът Румен Радев е бил запознат с промените в Закона за българското гражданство, с които се изменяха и изборните правила.

Вчера служебният премиер Огнян Герджиков отхвърли твърденията, че президентът е оказал натиск за промени в изборното законодателство. Герджиков уточни, че ако е имало такъв натиск от страна на Радев, той е бил не върху него, а върху Министерството на правосъдието.

Междувременно Лютви Местан излезе с яростна позиция срещу президента Румен Радев. Гневната му реакция е по повод скандала с гласуването в чужбина. Лидерът на ДОСТ заявява, че постъпките на Радев са за импийчмънт. Той обвинява държавния глава, че е част от плана за натиск върху ДОСТ. Местан говори и за прокремалските сили у нас и за ДПС.

 

Снимка

Румен Радев

 

 

Spread the love