Великденски заек намига на туристите в центъра на Банско, концерти, работилници за боядисване на яйца и месене на козунаци

Filed under: Банско |

 

08-02-img_9480

Банско ще посрещне най-светлите християнски празници с Великденска украса и измити улици. Великденският заек ще намига весело на всички минувачи в центъра на курорта. А новата атракция тази година ще бъде светеща Великденска кошница с яйца. Поетапно започна почистването и миенето на главните пътни артерии, което е последният етап от стартиралото през месец март пролетно почистване на домовете, дворовете и прилежащите жилищни пространства в града.

Община Банско и читалище „Никола Вапцаров” са подготвили богата празнична програма. Денят на цветята ще бъде отбелязан с празничен концерт под надслов „Весела Цветница!”. На Велики четвъртък най-нетърпеливите ще се съберат в двора на читалището, за да боядисат първите яйчица в работилница „Шарено великденско яйце”. Работилничката отваря врати от 15:00 часа. А за всички, които искат да се научат да месят козунаци, да „вапцуват“ великденски яйца с природни багрила и да чуят повече за празничните обреди, Музеен комплекс – Банско ще предостави терен във Веляновата къща от 11:30 часа.

08-02-_o

На връх Великден, ръководството на планинската община ще подари на жителите и гостите на Банско весел Великденски концерт. Точно преди празничния обяд, площад „Никола Вапцаров” ще бъде огласен от младия дует Калина и Невена, които ще изпълнят песни от фолклорното богатство на България. Традиционно публиката ще се надчуква в конкурс за най-здраво яйце, а специална „вкусна” награда очаква победителя в играта.

08-02-41_o 08-02-488

Spread the love