Кюстендилци посрещнаха с върбови венчета и хора царската Баба Меца, 10 -годишната Дейла се похвали: Седнах в стола на царя

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Десетки кюстендилци щурмуваха гаровия площад легендарната Баба Меца. Ретрокомпозицията с парен локомотив „кацна” в Кюстендил след 3- часово пътуване от София. Скоростта, която развива машината е 65 км /ч. Туристите, които слизаха от влака, бяха окичени с върбови венци от девойки, облечени в народни носии. Преди пристигането на трена, чевръстите танцьори от Сдружение „Партньори“ извиха хора. В групата от години са художникът Евгени Серафимов и съпругата му Лили, бившата общинарка Веска Миланова, сред най-новите попълнения е и ученикът от ПГИМ Янислав, безпогрешен имитатор на Ненчо Балабанов, както и възпитаникът на Евгени Серафимов от Новите майстори, студентът Бисер. „Истинска атракция е за мен. Не мога да кажа, че пътуването е по-различно. Движехме се по-бавно и успяхме да разгледаме всичко по пътя ни. Закупих си билет от 43 лв. и не съжалявам. Пътуването беше вълнуващо. С мен са и децата, които изобщо не са пътували с влак“, коментира столичанка. „Беше много интересно, разгледахме царския вагон, там където се е хранил Цар Борис Трети. Имаше маса, столове, видяхме дори къде е спал. Хубавото от пътуването с колата, е че не оставаш на едно място, можеш да се разходиш из целия вагон. Седнах и на стола на царя“, споделя 10 -годишната Дейла.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Вторият от ляво на дясно е бай Васил, живеещ до гарата в Кюстендил

 

По думите на голяма част от пътуващите Баба Меца трябва да бъде пускана по-често в действие, за да се насладят повече хора. „Аз обичам да пътувам. Мисля, че идеята е страхотна. Следващия път ще взема с мен цялото си семейство“, твърди друга пътничка от уникалния локомотив.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тенденциите сочат, че туристите от цял свят проявяват завишен интерес към организираните екскурзии с влак. Това от своя страна ще доведе до по-висока посещаемост на населените места, на които има жп спирки и гари. Подобни пътешествия са неразделна част от културно-историческия и кулинарния туризъм, а общините ще имат възможност да се представят пред по-голям брой чуждестранни и български гости.

Парният локомотив от серията 46.03 е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. След 55 години работа, Баба Меца спира да пътува. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от  двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции. Той самият управляваше и на Лазаровден. „ Трасето не е по-различно от тези в другите части на България. Преминавам го за втори път, идвахме и миналата седмица с едни чуждестранни турист. Не смятам да убеждавам никого да се вози с влак, то трябва да дойде отвътре“, добавя Алексиев.

„Пътуването с автомобил е много по-надеждно, иначе Баба Меца си е една атракция. Аз лично имам забележки към инфраструктурата в страната, като се подобри мога и да се навия да пътувам по -често с влак”, казва 25 -годишен кюстендилец, дошъл да види влака.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Възрастни мъж със съпругата си също бяха сред посрещачите. „Чухме и излязохме да видим. Живеем тук близо до гарата, знам от едно време какво представляват парните локомотиви“, казва бай Васил. „Чух, че машината е автентична, правена в Полша и сглобявана в Германия“, добавя той.

Малки момиченца заедно с бабите си пък дариха машинистите с красиви лалета, откъснати от градината.

 

 

 

Spread the love