Работи ли новото депо в Самоков? Самоковци питат защо боклуците се карат на старото сметище “Катранджия”, а не на новооткритото, изградено за близо 10 милиона лв.

Filed under: Бизнес,Искам думата,Регион,Самоков |

depo-1-20170411_150009

В редакцията на в.”Вяра” се получи сигнал с въпрос дали работи новото модерно депо в Самоков.

“Здравейте, редактори от в.”Вяра”. Правихме Великденско почистване в двора си и не искахме да хвърляме отпадъците в контейнерите, които се ползват от всички в нашия квартал. Решихме да ги закараме сами до новото депо в Самоков. Разбрахме обаче, че в момента то не работи. Там не открихме никого, научихме, че има само пазач. Волю-неволю закарахаме събраните от двора ни сухи треви и съчки на старото сметище. Надяваме се вие като журналисти, да получите официална информация и да уводимите обществеността дали работи новото депо. То беше открито преди около две години с официална и голяма церемония и трябваше да събира боклука на четири общини. Стойността му не надхвърли ли девет милиона лева?”, се казва в писмото на Наталия Костадинова и Виктор Георгиев от Самоков.

depo-1-20170411_144226

Репортер на в.”Вяра” отиде във вторник до депото в Самоков и не откри никого там. Охраната заяви, че няма право да допуска външни лица в обекта и ни отпрати. Видяхме обаче, че на една от вратите на модерните канцеларии виси табелка от бял лист, залапена с тиксо. На табелката пише “директор”.

depo-1-20170411_144702

От неофициални източници научихме, че за депото е назначен персонал, включително и директорка, но тази информация все още не е потвърдена от властите в Самоков. В работния ден обаче директор на място нямаше, нито заместник. Не стана ясно вярно ли е, че служителите на депото са в отпуск до дните след Великден. Не е известно и работи ли въобще депото, карат ли боклука си там и останалите три общини? Ако е назначен персонал, провеждан ли е конкурс за длъжностите в депото? Редакцията на в.”Вяра” очаква официалната информация по темата от общинска администрация и ще я публикува веднага, след като ни я предоставят.

Би било добре да се даде ясен отговор, иначе в обществеността на Самоков остава впечатлението, че експлоатацията на депото засега е неуспешна. В двора на депото има огромни празни контейнери, а един от многото бе пълен със стари дрехи. Любопитно е те пък за какво се използват?

depo-1-20170411_144238

На място репотер на в.”Вяра” видя също, че колите със смет си карат отпадъците на старото депо. А на една от скорошните сесиии кметът на Самоков Владимир Георгиев поиска от съветниците да се отпуснат пари за закриване и рекултивиране на старото сметище. За близо половин час в същото старо сметище влязоха около пет коли с боклуци. Каква е истината около новото депо? – очаква се официален отговор.

Spread the love