Москва: Анкара да се занимава с морето, а не със зарина

Filed under: Новини,Свят |

zaharova

Мария Захарова: Турското здравно министерство да се занимава с анализ на морската вода

Русия смята, че въпросът за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия не е от компетенциите на Турция.

Проблемът за предполагаемата употреба на химическо оръжие в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб не е от компетенциите на турското министерство на здравеопазването.

Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки мнението на турското министерство, че там е бил използван зарин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Струва ми се, че турското здравно министерство трябва да се занимава с анализ на морската вода в очакване на туристическия сезон и да проверява качеството на хранителните продукти, включително в курортните зони“, каза Захарова.

Тя подчерта, че проблемите на химическото оръжие са от компетенциите на международните организации като Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Вчера турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че експерти са установили с точност, че в сирийската провинция Идлиб е бил използван зарин.

Десетки цивилни бяха убити и стотици бяха ранени миналата седмица при предполагаема химическа атака, извършена най-вероятно от сирийските правителствени сили в Хан Шейхун, разположен в бунтовническата зона в северозападната провинция Идлиб.

Spread the love