Перничанинът Васил Альошин заедно с Даниел Георгиев изобретиха компютърна програма, която помага на 300 млн. души

Filed under: България,Здраве,Новини,Перник,Регион |

tsvet

300 милиона души в света страдат от цветна слепота

Двама българи създадоха уникална компютърна програма, с която хората, страдащи от далтонизъм, вече ще могат да виждат истинските цветове.

Първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси, би помогнало на 300 милиона души с цветна слепота по света, предаде Нова телевизия.

bulgari

Даниел Георгиев и Васил Альошин

Програмата е дело на българите Даниел Георгиев и Васил Альошин. Двамата се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече 4 месеца работят заедно. Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара. Васил Алоьошин е 31-годишен, от Перник, учил е ПМГ в града. Даниел Георгиев е на 21 години. Работят в екип с още двама младежи.

Хората, които страдат от цветна слепота, имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. Така от една идея, двамата днес вече имат своя фирма. И проекти, за които никой досега не се е сетил.

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България, създателите имат друга идея.

„Ще се радваме институциите да се свържат с нас. Ще им дадем приложението, няма проблем. Това е нашата държава, това е за нашите деца, ще могат да го ползват безплатно. Защото ние сме българи“, категорични са Даниел и Васил.

Spread the love