БСП предлага бившия пернишки депутат Валери Жаблянов за зам.-председател на парламента

Filed under: Кюстендил,Перник,Регион |

jablqnov-2

Валери Жаблянов ще бъде предложението на БСП за зам.-председател на Народното събрание, твърдят запознати. Лидерът на БСП Корнелия Нинова направила това предложение на заседанието на Изпълнителното бюро на партията и то било прието единодушно. Жаблянов бе избран за депутат от „БСП за България“ от Кюстендилски регион, където водеше червената листа.

В предишния парламент той бе народен представител от 14-ти пернишки МИР и бе едно от остриетата на БСП в предходното Народно събрание, както и по време на предизборната кампания. Обикновено той е „на амбразурата“, когато трябва да се защитават основните тези на партията. Така беше и миналата седмица, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа офертата на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да оглави парламента. Жаблянов бе един от социалистите, които защитаваха в медиите тази позиция.

„Няма как парламентът да бъде опозиция на властта“, каза тогава по Нова телевизия той.

Валери Жаблянов е роден през 1965 година в София и е доктор по политология от СУ. Специализирал е по програмата „Фулбрайт“ в САЩ. 44-ото Народно събрание е третото, в което ще заседава. За пръв път става депутат през 2013 г. По времето, когато президентът на ПЕС Сергей Станишев оглавяваше БСП, Жаблянов бе шеф на изключително важния организационен отдел на партията.  В началото на 2015 г. той е единственият български делегат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, който подкрепи Русия и бе против отнемането на правата на руските депутати във връзка с анексията на Крим.

Spread the love