Кое състояние е преддиабет и какви са симптомите му

Filed under: Здраве |

preddiabete

Както и при диабета, преддиабетът няма ясни симптоми. Ето защо е толкова важно да се правят редовни медицински прегледи.

Какво е преддиабет ? Страдащите хора от преддиабет са с повишени нива на кръвната захар. Всеки от нас е чувал за диабет от втори тип, така че ние сме добре запознати с опасността от това заболяване. Днес, разпространението на диабета е направо епидемия в световен мащаб. Човешкото тяло страда от диабет, когато загуби способността си да контролира нивото на кръвната захар. В същото време в ранните етапи на диабета, няма ясно изразени симптоми, което значително усложняват диагнозата на болестта. Това е много важно. Поради това е необходимо да се прави лечение на преддиабет сериозно и да се контролира. Това ще бъде обсъдено в статията ни днес.

Внимание: повишени нива на кръвната захар – това е много сериозно! Представете си, че току-що сте били диагностицирани с преддиабет. Означава ли това, че появата на диабет е неизбежно? Не. Това означава, че имате по-висок риск от развитие на диабет.

Преддиабет означава, че трябва да се предприемат действия и редовно да се правят необходимите тестове. Диабетът увеличава риска от запушване на артериите и може също да увеличи вероятността от инсулт и инфаркт. Повишаването на кръвната захар причинява увреждане на човешката нервна система, което води до болка и скованост в краката. Поради това, може да се увредят микроскопичните кръвоносните съдове на ретината, което застрашава човека със слепота.

Преддиабет: какво е опасното в случая? Високатата кръвна захар причинява големи щети на нашите бъбреците. Тези органи са толкова чувствителни към количеството на захарта в кръвта, което при пациенти с диабет води до бъбречна недостатъчност. Също така, поради повишаването на нивата на кръвната захар се нарушава функцията на белите кръвни клетки. Това означава, че имунната система отслабва, тялото ни става все по-уязвимо, а ние се разболяваме по-лесно.

Кой повече от всеки друг е в риск към преддиабет ?

1.Хора с често уриниране

2.Пациенти със случаи на диабет в семейството

3.Хора с наднормено тегло

4.Лица над 45 години, които пренебрегват здравословното хранене

5.Жените, които са били с диабет по време на бременност

6.Хората, които имат мастни натрупвания в областта на корема

  1. Лица, водещи заседнал начин на живот

8.Жени с диагноза поликистозни яйчници

Как да спрем преддиабета?

За да се предотврати развитието на диабет или да отложи появата му на по-късна дата, се препоръчва да се коригират някои навици и да следвате внимателно съвета на лекаря. Препоръчително е да се направят някои промени в живота:

– Спазвайте средиземноморската диета: включете растителни масла в диетата си, ядки, бобови растения, пресни плодове;

– Следете теглото си;

– Спортувайте редовно;

– Яжте повече храни, съдържащи витамин D;

Време е да погледнем по-сериозно на своето здраве.

Spread the love