Борисов поиска от министър Спас Попниколов пълен отчет за работата му в МРРБ

Filed under: България,Новини |

Служебният министър ще дава обяснения пред парламента дали е правил чистка в строителното министерство и колко са назначените в периода февруари – април 2017 г.

borisov

Мощна атака срещу служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов предприе парламентарната група на ГЕРБ. В деловодството на Народното събрание са внесени общо 20 въпроса, чрез които партията на Бойко Борисов иска пълен отчет за близо 3-те месеца работа на шефа на строителното ведомство.

Единият от 20-те въпроса, подписан лично и от бъдещия премиер Бойко Борисов, е свързан с броя назначени и уволнени служители на Министерство на регионалното развитие. Борисов и депутатите му настояват Спас Попниколов да представи пред парламента пълен отчет за числеността на служителите на ведомството, включително и в търговските дружества, чиито принципал е министърът.

Борисов и депутатите от ГЕРБ настояват да получат пълна справка за:

1.Общия брой на назначените служители по служебно и трудово правоотношение от началото на месец февруари до момента. Попниколов трябва да отговори и на какво основание за правени съкращенията и назначенията.

2.Относно броя на свободните щатни бройки в министерството и структурите към него и броя на свободните позиции към края на месец януари.

3.За броя на служителите, придобили право на пенсия за периода от началото на февруари до края на месец април.

4.Колко са съкратените служители.

5.Информация относно проведени и обявени конкурси за същия период

6.Броя на новоназначените служителите за същия период

7.Колко са назначените служители в МРРБ и търговските й дружества в резултат на проведен конкурс от месец февруари.

8.Колко са новоназначените служители по заместване

9.Имало ли е назначени на непълно работно време и ако да – какви са мотивите за това

10.Брой на сключените граждански договори . За какви дейност и на каква стойност е всеки един от договорите

11.Има ли сключени втори граждански договори на служители на МРРБ и структурите й със същия работодател и от февруари 2017 г. до момента.

12.За броя обявени подбори и брой служители, повишени в длъжност, за същия период.

13.Относно броя на назначените в политическия кабинет по длъжности и функции.

  1. За броя на новоназначените членове на бордове на дружества и управители на фирми с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ГЕРБ и назначеният от президента Румен Радев служебен министър са в конфликт от началото на февруари, когато служебното правителство встъпи в длъжност.

Спас Попниколов отправи множество обвинения към предшественика си на поста Лиляна Павлова. Той даде на прокурор програмата на безплатно саниране на жилища заради разхищения на държавни средства. Прокуратурата обаче отказа да се занимава със сигнала му, тъй като в него липсвала конкретика. Конфликтът бе във връхната си точка покрай скандала с търга за ремонта на тунела „Железница“ на магистрала „Струма“, който бе спрян заради кражба на папка на участник. Служебният министър обвини ГЕРБ в организиран саботаж, а Лиляна Павлова му отговори, че трябва да му се извини заради изречени от него неистини.

Spread the love