Докога ще се запази сегашния размер на минималната работна заплата?

Filed under: Бизнес |

galab-donev

Гълъб Донев

Ръстът на минималната работна заплата ще изостава с две години, ако се приеме разработеният от служебното правителство механизъм за договаряне на минималното възнаграждение между бизнеса и синдикатите. Това стана ясно от информацията, представена от служебния социален министър Гълъб Донев по подготвения, но все още без окончателен вариант механизъм, в партньорство с работодателите и синдикатите, съобщава Дарик.

Според Донев двете страни ще сядат да преговарят в края на март, въз основа на статистическите данни за предишната година, а договореният размер на заплатата ще важи за следващата година. Ако разработеният механизъм бъде приет и влезе в сила от догодина, той ще изглежда по следния начин – в края на март, когато излизат данните на статистиката за 2017 г., работодатели и синдикати ще започнат преговори какъв да е размерът на минималната заплата за 2019-а, като се следва и бюджетната процедура за същата година. Те ще се ръководят от 15 индикатора на статистиката, обясни, макар и лаконично, социалният министър Гълъб Донев.

Ако двете страни не успеят да се договорят, правителството ще има думата за размера на минималната заплата. „Не е уточнено ограничението на правителството доколко да нараства горния праг, до който да нарасне минималната работна заплата“, поясни министърът. Липсата на критерии за горна и долна граница на размера на минималната заплата е една от основните критики към разработения механизъм, отправени в писмо на работодателските организации до социалния министър.

От бизнеса посочват още, че се създава възможност за ежегодна актуализация на минималната заплата и настояват проектът на механизъм да бъде подготвен и приет от редовното правителство.

Министър Донев обясни, че се надява механизмът да бъде готов в рамките на мандата на служебното правителство, но увери, че ако това не стане, проектът ще бъде предоставен на новия кабинет.

Spread the love