НПС иска по-свободен достъп до приюта за кучета в Дупница, д-р Ангелов: Не се прави безразборно евтаназиране

Filed under: Дупница |

 

%d0%b4%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b04Изолаторът за бездомни кучета в Дупница става конфликтна точка за пореден път. Представители на неправителствени организации за защита на животните искат по-свободен достъп до кучетата, пише „Дарик”.
Според правилника доброволците могат да посещават общинския изолатор, за да хранят и разхождат кучетата, само от 10 до 12 часа през седмицата, през почивните дни това не е разрешено. Не е разрешено и да се внася храна, която не е пакетирана или с неясен произход. Тези ограничения, както и съмнения за евтаназирани кучета, без това да се налага, е причина за конфликт между доброволците и ръководството на изолатора. Д-р Ангел Ангелов обясни, че храненето на животните трябва да става в определени часове и грамаж според големината и породата на кучето. Сега се случвало животните да бъдат хранени от доброволците два пъти в рамките на двата часа за посещение, което според него не е правилно. Представители на изолатора хранят животните в 16 часа. Да бъдат хранени по два пъти на ден, това е и препоръката на Агенцията по безопасност на храните, които са правили проверка. Що се отнася до посещенията, д-р Ангелов обясни, че няма как през целия ден да бъдат допускани доброволци в часовете, в които си поискат, тъй като той е на работа до обяд, а през почивните дни за животните се грижат пазачите, а влизането за външни хора е строго забранено. На обвиненията, че има евтаназирани животни, без това да е необходимо, д-р Ангелов категорично отрече такава практика. От началото на годината има умъртвено едно куче, което е разкъсало друго куче в един от жилищните квартали в града, като това е станало пред очите на живеещите. Наша проверка установи, че в повечето клетки са настанени животни, клетките са чисти и има вода в купичките. Стаята, в която се извършват операционните интервенции, също е чиста.
Същевременно в социалната мрежа е създадена група „Общински приют – Дупница“. Оттам става ясно, а по-късно потвърдено и от администрацията, че Сдружение „Българска федерация за защита на животните“ вече работи съвместно с общината и е започнат проект, целящ подобряване на условията в общинския приют. На тази страница ще бъдат публикувани снимки на кучетата, които са в приюта, както и информация за тях. Предвижда се и организирането на информационни кампании за това какво се случва с изоставените кучета. Целта е колкото се може повече от тях да намерят своя дом и стопани. Осиновяването на куче вече става по-лесно само с попълване на декларация, а не както досега – с изпращане на кръвна проба до лаборатория. Въпреки улеснената процедура осиновени няма, дадени са само няколко за гледане.

Spread the love