Дачков: Кабинетът на ГЕРБ и Патриотите може да изкара пълен мандат

Filed under: България |

991-ratio-borisov-kabinet-vlastПравителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ може да изкара пълен мандат, защото и двете формации са в управлението заради самата власт и разпределението на ресурси. Това заяви пред Дарик журналистът Явор Дачков.

4 май: Парламентът одобри структурата и състава на кабинета „Борисов 3“

„Има еднакви шансове това правителство да изкара пълния си мандат и да не го изкара. Всичко зависи от динамиката вътре в управляващото мнозинство, в отношенията между ГЕРБ и Патриотите, от една страна, и отношенията между самите Патриоти, от друга страна“, каза Дачков. По думите му Патриотите си „изиграха картите доста разумно за разлика от старата десница„. „Направиха това обединение още за президентските избори, то проработи и те влязоха във властта“, коментира журналистът.

„Файненшъл таймс“: Борисов се свърза с крайнодесни партии, за да управлява България

„Друг е въпросът какво ще се развие като динамика в разпределението на ресурсите в самата власт и докъде то ще стигне. Обективно погледнато, няма никакъв проблем Борисов да изкара пълния си мандат, тъй като това мнозинство, както и предишните в България, но тук е кристално ясно сега – то не е съставено по идеологически принципи или по програмни съображения, а е съставено изцяло и в името на властта, за да се разпределят ресурси“, коментира Дачков.

По думите му парите и властта са най-силната спойка в България за каквото и да било.

Световните агенции за новия кабинет: Има шанс за 4-годишен мандат

„Не виждам някакви идеологически или други различия да попречат на това мнозинство да изкара пълния си мандат, въпреки че има една голяма  за разлика от преди опозиция в лицето на БСП, имам предвид многобройна като брой депутати. Мисля, че Марешки също разумно ще си играе картите, тъй като след този парламент той едва ли ще влезе в ново Народно събрание. Така че засега не виждам причини то (мнозинството) да приключи предсрочно мандата си“, каза Дачков и допълни: „От друга страна, пак казвам, в България тези разпри за власт и влияние, честолюбията особено – всички са много честолюбиви в политиката – дават своето отражение и е възможно, както и мнозина анализатори предвиждат, след европредседателството да се случат нови парламентарни избори“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: dariknews

Spread the love