Данаил Кирилов: Наблюдава се тенденция чрез тълкувателни решения да се надхвърля законът, доброто решение е да направим правосъдието електронно

Filed under: България |

 

88-12-03-kirilov-jpeg„Имаме ясна представа за приоритетите в съдебната власт. Един от ключовите законопроекти, с който ще стартираме в новото НС, е антикорупционния закон. Вече изпълнихме обещанието си за мажоритарния вот, подкрепен на референдума.“ Това каза по Канал 3 председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Относно тълкувателните решения той обясни, че върховните съдилища са самостоятелни в тази си дейност и това е вътрешна контролна дейност, като целта е да се премахва разнобоят в съдебната практика. „Действително в последно време се наблюдава тенденция чрез тълкувателните решения да се надхвърлят правомощията на закона“, добави Кирилов, като добави, че е възможно понякога да става въпрос и за грешка.

„Доброто решение е да направим правосъдието електронно, да го направим напълно прозрачно“, категоричен е депутатът. Той призна, че тълкувателните решения на ВКС, които предизвикват скандали в юридическите среди, действително създават прецедент. Кирилов заяви, че проблемът ще бъде решен в рамките на тази или началото на следващата сесия на правната комисия.

„Темата за контрола на главния прокурор не е от вчера. Ако някой я хиперболизира, той трябва да обърне поглед 15-20 г. назад във времето. Личният двубой с главния прокурор е деконструктивен“, коментира Кирилов. Той отказа да коментира за ролята на Лозан Панов в съдебната система, като все пак коментира, че видимо е паднало нивото на сайта на ВКС. „Никоя крайност не е полезна по отношение на съдебната система“, каза депутатът. Той посочи, че имат готовност с проекта за Закона за концесиите, като обясни, че са направени не особено съществени подобрения и големи промени няма.

 

Снимка:

Личният двубой с главния прокурор е деконструктивен, призна Данаил Кирилов

 

 

Spread the love