Данъчни, предрешени като клиенти, запечатиха зеленчуковия магазин на Валентин Везенков в Кюстендил, продавачката не им издала касова бележка

Filed under: Кюстендил |

Глобата, която собственикът трябва да плати, варира от 500 до 2000 лв.

88-03-01-1

Финансови контрольори затвориха големия зеленчуков магазин на Валентин Везенков в Кюстендил. Санкцията е наложена, след като инспектори от приходната агенция в столицата установили, че в тържището не се издават касови бележки. Служители на агенцията влезли в магазина като клиенти и напазарували за малко пари обичайните за сезона зеленчуци. Продавачката обаче пропуснала да им чукне касова бележка на апарата и те обявили, че го затварят, след като се легитимирали. Магазинът ще остане затворен, докато търговецът не плати санкцията си към НАП. Според българското законодателство глобата е в размер от 500 лв. до 2000 лв. за първо нарушение. От години приходната агенция действа с екипи на разменни начала. Инспектори от Дупница и София проверяват в Кюстендил и обратното. Идеята е, че в малкия град финансистите се познават, а така на друго място ще минат инкогнито. Подобен принцип въведоха и в Пътна полиция. Екипи на пътните полицаи от Кюстендил са пращани на проверки в Дупница и обратно. Под лепенката като упълномощен представител се е разписал Валентин Везенков. В случай че той отвори обекта, го грози наказание по член 277 от НК, който гласи, че който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.

Данъчни от Кюстендил пък не останаха изненадани с процедурата. Те уточниха, че това е нормална практика според Наредбата за касовите апарати. Практиката показва,  че на пръсти се броят собствениците на търговски обекти, които да не са платили глобата си в първоначалния тридневен срок.

 

Spread the love