Работниците от «Стомана» – Перник, плашат със стачка след кошмарния инцидент с Бойко Борисов и Иван Стефанов

Filed under: Перник |

 

Под ръководството на Окръжната прокуратура се провежда разследване на тежката авария, говорителката Румяна Арнаудова: Предполага се, че вода е попаднала в метала

88-06-01-2

„Стомана индъстри” се тресе от проверки след аварията, при която двама работници – Бойко Борисов и Иван Стефанов, пострадаха тежко, а животът на единия продължава да виси на косъм и лекарите не дават оптимистични прогнози. Служители пък заплашват със стачки. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник се провежда досъдебно производство. То е за причиняване на тежка телесна повреда при професионална непредпазливост. На този етап разследването не може да каже кой е виновен за възникването на инцидента. «Предполага се, че взривът е резултат от попадане на вода в метала, но установяването на точната причина ще стане, след като бъде изготвена техническа експертиза”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

88-06-01

Още в четвъртък на мястото на инцидента са влезли следователи, а след това и вещи лица. „Тъй като са пострадали работници, веднага са изискани трудовите им досиета, всички документи от самото дружество, имащи отношение към нашия казус, включително и книгите за инструктаж и безопасност на работа. На този етап разследването не може да каже кой е виновен за възникването на инцидента и ако съберем доказателства за действия на виновно лице, нямайте съмнение, че ще бъдат обвинени и предадени на съд“, обясни Арнаудова.

Стана ясно и че Инспекцията по труда също е започнала проверка.  От ръководството на фирмата обявиха официално, че „при изпълнение на рутинен производствен процес в електродъгова пещ №3 възниква авария, вследствие на която се получава реакция на метала. Най-вероятната причина за създалата се ситуация е теч на вода от охладителен панел. Пострадалите в Перник работници са залети с разтопена стомана. Това става ясно от думите на изпълнителния шеф на предприятието. Според него аварията е предизвикана от технически дефект в една от пещите, което е довело до разпръсване на горящ метал.

Сега се чака експертите да кажат как точно и по какви причини се е получил течът. Красимир Митов, председател на Националния синдикат „Защита”, заяви: „Ние поискахме среща с ръководството, за да получим информация от какво е тази авария и да вземем мерки. Към момента нямаме отговор”. По думите му ръководството на „Стомана Индъстри” е „гузно” заради аварията. Защото според мнозина във фирмата отдавна е трябвало да бъдат взети мерки не само за по-високи заплати, а и за безопасни условия на труд. Работниците заплашват, че ще спрат работа и няма да влязат във фирмата, ако ръководството не се съобрази с исканията им в определения срок. Според Митов напрежението сред работниците е огромно, от ръководството се очакват реални резултати. В противен случай хората ще спрат работа.

А онези, които са били край пещта по време на злополуката, още се чудят на късмета си. Според синдикатите обаче късметът на работниците е едно, а реалното положение с безопасността е друго. Искат повече сигурност на работните си места и по-високи заплати.

Веднага след като се върна от посещението си в Малта кметът на Перник Вяра Церовска се е информирала за случая.

 

 

 

 

Spread the love