ЕК предупреждава: България бави структурните реформи

Filed under: Свят |

Еврокомисията праща свой представител да ни посочи грешките и да ни спеши бързо да наваксаме, за да не изгубим договореното финансиране от еврофондовете

 89-13-01-dombrovskis

Брюксел констатира, че три години и половина след началото на новия програмен период структурните реформи в България се бавят. Затова Еврокомисията изпраща висш свой представител да ни посочи грешките и да ни спеши бързо да наваксаме, за да не изгубим договореното финансиране от еврофондовете. Ултиматум още няма вероятно защото страната ни преживя правителствена криза и имаме нов кабинет, макар със старата партия победител – ГЕРБ, начело със стария премиер Бойко Борисов и почти дузина стари министри.

Припомняме обаче, че в новия 7-годишен период на финансиране на страните членки от еврофондовете ЕК въведе принципа на обвързана подкрепа, което означава: пари срещу реформи. Или ако до четвъртата година не са осъществени важни промени в структурата на проблемните сфери, каквито например у нас са здравеопазване, образование, социална политика и др., губим финансирането от фондовете. Крайният срок за тях изтича в края на 2018 г., после Брюксел спира кранчето.

„Европейската комисия очаква България да спази Пакта за стабилност и растеж както през 2017 г., така и през 2018 г., което изпраща положителен сигнал към инвеститорите“. Това се казва в изявление на Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Забележките

„За да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българските граждани, препоръчваме България да ускори своята програма за структурни реформи. Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но сме на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор, като например високото равнище на необслужваните кредити”, заявява още Домбровскис.

Комисията препоръчва също да се осигурят по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

„Подобряването на събираемостта на данъците и на спазването на данъчното законодателство и намаляването размера на сивата икономика са мерки, които могат да повишат атрактивността на българската икономика и доверието в нея“, отбелязва Валдис Домбровскис.

„През следващата седмица ще бъда на посещение в София и очаквам с голям интерес да обсъдим нашите препоръки с министри, депутати и социални партньори“, предупреждава заместникът на Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия представи специфичните си препоръки за икономическата политика на страните членки, включително и на България, в рамките на Европейския семестър 2017 г., предаде бТВ. Държавите членки трябва да използват възможността, която предлага икономическото възстановяване, за да продължат структурните реформи, да дадат тласък на инвестициите и да укрепят своите публични финанси, напомнят от Брюксел. Приоритетите варират в рамките на ЕС, но полагането на допълнителни усилия във всички области е от съществено значение за постигането на по-приобщаващ, стабилен и устойчив растеж, се казва още в изявлението.

Специфични препоръки от ЕК

Европейската комисия предлага днес своите специфични за всяка държава препоръки (СДП) за 2017 г., в които излага насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12-18 месеца.

Икономиката на ЕС и на еврозоната е устойчива, но предизвикателствата продължават. Сред проблемите са бавният ръст на производителността, последиците от кризата (включително продължаващите неравенства) и несигурността, дължаща се главно на външни фактори.

Поради това комисията призовава държавите членки да използват тази възможност, за да заздравят основите на своите икономики чрез осъществяване на общите икономически и социални приоритети, определени на европейско равнище: насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

 

Снимка:

Валдис Домбровскис идва в България.

 

Spread the love