Почетният гражданин на Дупница Иван Хаджийски дари свои трудове на библиотеката в Кюстендил, призна: След 2 инсулта съм в чудесно здраве

Filed under: Дупница,Кюстендил |

Даниела Капитанска от Държавния архив: Гл. ас. Хаджийски има феноменална памет

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дарение и за Регионалната библиотека

Почетният гражданин на Дупница Иван Хаджийски избра екипа на „Вяра“, за да оповести свое дарение в Кюстендил. Той дари книгата „Второто българско управление във Вардарска Македония (април 1941 – септември 1944)“, както и списанията „Минало“, кн.3 от 2016 и сп. „Македонски преглед“ кн. 3/2015 и кн. 4/2016 – с негови статии. Дарението бе за Държавния архив в Кюстендил, както и за Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“. Иван Хаджийски пристигна от Дупница лично, придружаван от съпругата си. Той увери екипа на Държавния архив в Кюстендил, че вече е в добро здраве въпреки изкараните два инсулта. „Господин Хаджийски го познавам отдавна, той беше наш редовен читател.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Даниела Капитанска от Държавния архив и Иван Хаджийски, предоставил дарението на дългогодишния си труд.

Пътуваше от Дупница всеки ден. Притежава изключителна феноменална памет. Знае, без да се замисля, дати, години, имена на известни исторически личности. Учудих се даже, че се сети как веднъж изпусна автобуса за Дупница и аз накарах моя син, който тогава беше таксиметров шофьор, да го догонят. Прекарваше в нашата читалня по цял ден“, разказва Даниела Капитанска от Държавния архив в Кюстендил. Почетният гражданин на Дупница изпрати и поздрави за шефа на архива Петър Шейков, който не успя да го посрещне, тъй като в момента е в Америка.

Дупничанинът дари на двете културни институции своята книга, която е плод на 25-годишни негови проучвания. Той е обявен за почетен гражданин през 2014 година. 35 години изследва новата и най-новата история на Дупнишкия край. Негови монографии са изпратени в редица световни библиотеки, сред които Конгресна библиотека – Вашингтон, Университетските библиотеки на Калифорния – Бъркли, Станфорд, Сиатъл и др. Иван Хаджийски притежава научно звание главен асистент, а от 26.04.2004 г. е член на Македонски научен институт – София.

Пристигайки в Държавния архив, Иван Хаджийски знаеше имената на всеки един от служителите. Остана на крака през цялото време. „Дарявам своя труд в знак на признателност на любимата си Регионална библиотека и на служителите на Държавния архив като принос за запазване на българщината. Като израз на най-искрената ми благодарност, не съм ги забравил и сега дойде моментът. Дарявам всичко с обич и свещенодействие, има какво да се чете“, заяви той и от своя страна получи и свидетелствата за дарение. При вида им той се просълзи и заяви, че това му топли сърцето. По думите му статиите в списанията са важни. В скоро време ще излезе негово изследване за Градската градина и Наковия мост – символи на Дупница. „Тази книга „Второто българско управление във Вардарска Македония (април 1941 – септември 1944)“ е резултат на 25-годишния ми изследователски труд. Половин век събирах като пчеличка. Съдържанието дава отговор на много въпроси. В книгата разказвам как ние освобождаваме град Скопие, посочвам кой полк, ние сме освободителите. След 14 ноември 1944 година могат да претендират за македонска държава, а преди това не. Давам и какъв бюджет България инвестира във Вардарска Македония“, добави Иван Хаджийски. Той припомни как Любчо Георгиевски от ВМРО-ДПМНЕ отговорил през 90-те години на миналия век на въпрос на какъв език е говорил Александър Македонски, чийто паметник се намира пред Народното събрание – на гръцки.

 

 

Spread the love