Повече полиция на ключови места у нас след атаката в Англия

Filed under: България |

Няма непосредствена заплаха за страната ни от атентат, увери министърът на отбраната Красимир Каракачанов

90-12-01-bg-politsia

Към момента няма непосредствена заплаха за страната ни от атентат, стана ясно след заседание на Националния оперативен щаб. Заседанието на щаба, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, се проведе в Министерството на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително – оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.

При терористичен акт в Манчестър предната нощ загинаха 22 души, над 100 са ранените.

Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за страната ни. Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво (ниско). Потвърдено е нивото на готовност по чл.20 от Закона за противодействие на тероризма – „зелена степен“ – постоянна готовност, и „жълта степен“ – за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура. Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани. Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на България, на министър-председателя и на председателя на Народното събрание.

Полицията е предприела всички мерки по отношение на сигурността за празненствата по случай 24 май. Това увери и главният секретар на МВР Младен Маринов. Както и досега, така и занапред остава засилената охрана на масови мероприятия, уточни той. При масови прояви се вземат най-високи мерки за сигурност, каза той.

„Непосредствена заплаха за страната ни няма. Нещата са спокойни. Службите анализират ситуацията и се обсъждат мерките за сигурност. Това се прави превантивно. Обменя се и информация и с партньорските служби“, съобщи по-рано през деня и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„България е предпазена от няколко неща – оградата по границата не е била приумица, тя възпрепятства безконтролното преминаване на големи групи хора. В България мерките за контрол са много по-строги“, увери Каракачанов.

„Проблемът с тероризма е, че когато имаш толкова много хора на твоя територия, които живеят второ и трето поколение в гетата и се радикализират, рано или късно се стига до това. Докато не се установи траен мир и сигурност в Близкия Изток това няма да спре. България трябва да продължи политиката да не допуска големи групи хора на своя територия“, категоричен бе министърът на отбраната.

„Искам да изкажа съболезнования към семействата, загубили своите деца. Няма държава, която да бъде застрахована от нападение. Великобритания има едни от най-добрите системи за сигурност. Действително може би е имало пропуск“, заяви Цветан Цветанов. „Няма потенциална заплаха за страната ни, но е направен цялостен анализ и оценка на възможния риск. В последните няколко месеца при всички масови мероприятия има допълнителни мерки за сигурност“, заяви още той.

 

Снимка

Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие

 

 

Spread the love