Посетители от Нощта на музеите в Банско се дивиха на макета на църквата „Света Троица” на Михаил Чолев – изработвал го е 9 месеца

Filed under: Банско |

 

bansko-sait-4Жителите и гостите на Банско имаха възможността да посетят безплатно обектите от Музеен комплекс-Банско в Европейската нощ на музеите. Широко отворени бяха вратите на Къща музей „Никола Вапцаров”, Къща музей „Неофит Рилски”, Постоянна иконна изложба, Велянова къща, ДИЦ „Паисий Хилендарски” и Историко-етнографски комплекс „Радонова къща”. В Дома на изкуствата бе представена изложба под надслов „Спомени скътани – късчета минало”, посветена на музейното дело в Банско. Дело, което тази година бележи 65 години от създаването на един от първите музеи в Пиринския край – Къща музей „Никола Вапцаров”.

„С откриването на Къща музей „Никола Вапцаров” се поставя началото на музейното дело в града. Сега, след толкова години, с умиление си спомняме за онази първа експозиция, разположена в дюкянджийските помещения на старата Вапцарова къща, в която преобладаваха малките снимки в рамки по стените. Зареждат се нови експозиции, нови музеи – все по-съвременни и атрактивни. Това е процес, погълнал много усилия, средства и всеотдайност”, обяви директорът Светла Барякова.bansko-sait

Вниманието на посетителите на изложбата бе привлечено от макетите на сгради, кули и ред исторически забележителности, дело на Михаил Чолев. Макетът на църквата „Света Троица”, една от емблемите на Банско, е негово дело, което отнело на бележития творец цели 9 месеца.

Човекът, отдал живота си да дири, съхранява и напасва частиците история на Банско, който в оставил една истинска съкровищница за града, е Никола Елисеев, първият музеен работник в Банско.

В музейното дело освен неуморните музейни специалисти активно се включва и цялата общественост на Банско, както повелява отколешната българска традиция. Разбира се, този труд не би намерил такава подобаваща реализация без всестранната постоянна подкрепа на общинското ръководство. В продължение на всичките тези години общината твърдо е стояла зад всяко начинание в областта на културата и в частност на музейното дело.

Международният ден на музеите е и ден на приятелите на музеите и по традиция всяка година на празника отдаваме дължимото на хората, които милеят за опазването на културно-историческото наследство. Израз на искрена благодарност към тях са дарителските грамоти, с които Музейният комплекс зачита своите най-верни съмишленици.

Художникът Валентин Климов бе удостоен с почетна грамота за дарените негови творения, които обогатяват художествения музеен фонд. Подобни отличия получиха и Михаил Чолев и дългогодишният музеен сътрудник Светлана Дяконова – потомка на Хадживълчевия род.

Днес от разстоянието на изминалите 65 години имаме основание да се гордеем с постигнатото и със самочувствието, че музеите са паметта и гордостта на Банско.

Гостуващата изложба на Исторически музей-Попово „От киноцентъра до музейната витрина” представи оригинален реквизит от филма „Капитан Петко войвода”.

Посетителите в Дома на изкуствата имаха възможност да опитат традиционни ястия и да вдигнат наздравица с чаша вино за шестдесет и петия рожден ден на музейното дело в Банско.

Всички прояви, организирани от Музейния комплекс в града, през тази година ще бъдат подчинени на достойната годишнина.

 

 

 

 

 

Spread the love