Деветокласничката Ивайла Бързачка и известният художник Валентин Топалов с обща изложба в ОДК

Filed under: Перник,Регион |

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първата си дебютна изложба показа в ОДК талантливата ученичка на Таня Китанова – Ивайла Бързачка. Изложбата, която бе наречена  „Генезисът на един творец”  бе съвместна с  известният пернишки художник Валентин Топалов. Тази творческа симбиоза е нова за Обединения детски комплекс и се случи първо с живописта, а платната на тинейджърката и утвърденият артист впечатлиха многобройната публика, която бе дошла.

На откриването на изложбата  присъства кметът на Общината Вяра Церовска и нейният заместник по култура и образование Севделина Ковачева, както и кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов.

Авторите на експозицията бяха приветствани от кмета Вяра Церовска. Тя благодари на преподавателите, че през техния талант и енергия перничани се докосват до такова забележително изкуство. Градоначалникът пожела на чаровната Йвайла преди всичко здраве и да постигне високи творчески успехи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ивайла с художника Валентин Топалов

За младата и талантлива Ивайла, която е ученичка в 9-ти клас в ГПЧЕ „Симеон Радев”, това е нейната първа дебютна изложба. Тя е възпитаничка на Таня Китанова от 7 години. Определя се като човек, който ще се развива в сферата на изобразителното изкуство. Голяма е ролята й в утвърждаването на името на пернишката школа по изобразително изкуство като водеща в България и Европа. Нейни произведения, направени в екип с други младежи, някои от които със специални образователни потребности, обиколиха най-престижни европейски галерии.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ивайла, кметът на Перник Вяра Церовска, зам.кметът Севделина Ковачева и директорката на ОДК Таня Китанова

Валентин Топалов пък е неразривно свързан с ОДК – Перник като възпитаник на школата по изобразително изкуство, а сега вече и като преподавател в нея. Той е едно от най-ярките имена в българската живопис, носител на едни от най- големите награди, някои от които са  Стипендия от Сите дез Арте Париж, Голямата награда на СБХ на регионална изложба „Струма 2014” и други.

На откриването на изложбата се включи с великолепен танц балетното студио с хореограф Йоана Йорданова – Сойка.

Стилното начало на новата рубрика на Обединения детски комплекс дава обещание за още интересни събития в различните сфери на изкуството, чиято цел ще бъде да се върне изкуството при младите хора не чрез натрапване, а чрез едно добро творческо попечителство, което перничани видяха първо в изложбата „Генезисът на един творец”.

 

 

Снимки

Spread the love