ОбС продава общинското предприятие за дизинфекция на търг с начална цена  60 697 лв., съветникът Ат. Гергинов: Оценката от 93 лв. на кв.м е силно занижена

Filed under: Кюстендил |

Кметът Петър Паунов: Социалната дейност на ДДД е на гърба на общинската администрация, упреквани сме много пъти в неефективност

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приватизацията на Общинското предприятие „Деизинфекция, дезинсекция и дератизация” в Кюстендил разбуни сесията на ОбС. Червеният съветник Атанас Гергинов се обяви срещу приватизацията. „Не подкрепям тази докладна, тъй като цената на земя, сходна на тази, която се продава от активите на ДДД, е 123 лева на кв.м. На нас ни бе предложено да гласуваме 18,18 лв. на квадратен метър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Да не забравяме, че към тези 60 000 лева, каквато цена е обявена за предприятието, влиза и цената на сградата – хале. То е с разгърната площ 240 кв. Така излиза 93 лева на квадратен метър. Според мен тази цена е силно занижена и не отговаря на действителността“, каза още Атанас Гергинов. Според него дружеството обаче би излязло на печалба, в случай че други две общински предприятия си платят задълженията. „Ние не знаем евентуалните нови собственици как биха реагирали при сигнал и как ще се работи с тях. За мен е леко притеснително да продаваме такава земя на такива цени. Дори и в касата да има 7 000 лв. парични средства, не мога да приема да вземем решение да продадем предприятие за 53 000 лв., въпреки че сградата на предприятието била барака“, добави банкерът – общински съветник. Колегата му от „Зелените” инж. Огнян Атанасов също гласува против продажбата на предприятието. „Когато има проблем, общинската администрация се обажда, от ДДД отиват и пръскат тревните площи, като след това се заплаща единствено себестойността на материала. Не бива да се лишаваме от това предприятие, защото то пази здравето ни. Гласувам против, защото аз така разбирам нещата“, добави Огнян Атанасов.

Градоначалникът Петър Паунов обяви, че предприятието съществува само заради сумите, превеждани от общината. „Доходът е формиран от заплащането от община Кюстендил и нейните подразделения. Социалната дейност също е на гърба на общинската администрация, която е упреквана, че няма достатъчно средства и че издържа структури, които са неефективни. Много често дори от тази трибуна сме упреквани, че община Кюстендил се намесва неправомерно в бизнеса и че пречи на бизнес средата. Със сигурност сте прочели в проекта за приватизационен договор, че там залагаме на 15 работни места, като ще задължим новия собственик те да бъдат гарантирани за петгодишен срок. Те в момента са 4. Другото, което е записано, е, че за сума, не по-голяма от вложената през предходната година, трябва да бъдат третирани тревните площи след повикване от страна на общинската администрация. Гарантирали сме интереса на общината“, заяви Петър Паунов. В случай че новият собственик не спази клаузите, има възможност и за разтрогване на договора. В крайна сметка Общински съвет – Кюстендил гласува докладна за продажба, чрез търг с явно наддаване на общинската фирма ДДД – дезинфекция, дезинсекция и дератизация.
Началната тръжна цена е 60 697 лв., а стъпката за наддаване – 3 000 лв. Депозитът за участие в търга е 10% от началната тръжна цена. Общинският съвет реши Кирил Кадийски да бъде удостоен със званието ”почетен гражданин на град Кюстендил”. Той е роден в кюстендилското село Ябълково, поет, дипломат и преводач. Избраниците гласуваха също така отчет на дейностите, свързани с развитието на туризма през 2016 г., и проект на програма за развитието на туризма през 2017 г. Приходите от туристически данък за миналата година, се посочва в отчета, са в размер на 21,767 лв., разходите в сектор туризъм са 282 358 лева.

Кметът Паунов отговори на питане за Медико-балнеологичния център, че комплексът ще заработи, след като бъдат осигурени 608 000 лв. и че при успешна приватизационна сделка средствата ще бъдат насочени към довършването на комплекса. Той допълни, че издръжката на община Кюстендил се е увеличила двойно от 2007 година досега, а местните данъци не са променяни.
Минипарламентът в Кюстендил почете с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на известния адвокат Анани Константинов

 

Spread the love